Hogyan szabadítja fel a képzelőerőt és nyújt megoldási lehetőségeket a coachingban a kreatív eszköztár?

Amikor nehézségekbe ütközünk, ösztönösen azonnal védekező álláspontot veszünk fel, amely azt hozza magával, hogy csak egy bizonyos látószögből vagyunk képesek az adott bökkenőre tekinteni. 

A coaching során, az általam alkalmazott kreatív eszközök segítik az ügyfelet, hogy túl tudjon lépni a sémákon, beidegződéseken és a képzelete segítségével, egy sokkal szélesebb, színesebb, gazdagabb perspektívát tárjon maga elé. 

“Egy gazda a sütőtök ültetvényén sétált, amikor belebotlott egy üvegedénybe. Kiváncsiságból az üvegedény alá beszúrt egy sütőtök palántát, majd folytatta tovább a mindennapi tevékenységeit. Amikor eljött a betakarítás ideje, a gazda belebotlott az üvegedénybe. Azt vette észre, hogy a sütőtök palánta megtelítette az üvegedényt és felvette a formáját, majd abbahagyta a növekedést. Az összes többi tökhöz képest sokkal kisebb volt, a “saját börtöne” hatására.”

Tulajdonképpen, amikor egy fontos kérdéssel vagy dilemmával állunk szemben, meghatározza a dilemma megjelenését, maga a ránézési mód. A múltból hozott hamis hiedelmek(“nehéz egyedül”, “az emberekben nem lehet megbízni”, stb), kellemetlen élmények (“tökéletesen kell elvégeznem a feladatom, különben neki sem állok”, “egy senki vagyok, míg mások nem ismernek el”, stb), és a folyamatosan jelen lévő megfelelési kényszer (“mit gondol a szomszéd, a falu, a munkatársak, stb”) rányomja a bélyegét arra, hogy miként reagálunk egy előttünk álló akadályra. Ezek a korlátok, mint a sütőtök palántán lévő üvegedény, beszűkíti a látásmódunkat. Ilyenkor azt hisszük, hogy csak egyetlen megoldási módszer van, sőt sokszor még az is szembe megy mások érdekeivel, vagy egyéb akadállyal. Gyakran előfordul, hogy egyetlen megoldásra sem lelünk.

Ez a pillanat hozza el az ügyfélben a döntést, hogy hozzám fordul. 

Sárvári György gondolataival élve, az életünk 99 %-a egy séma szerint történik. E szerint éljük a mindennapjainkat, e szerint végezzük a napi feladatokat, rutinszerűen. Bemegyünk a házunkba, ismerjük a járást, elmegyünk a munkahelyünkre, ismerjük az utat. Viszont van az az 1%, amikor el kell tekintenünk a sémáktól, mert ez segít minket abban, hogy megvalósítsunk új dolgokat. Ebben az 1%-ban ad lehetőséget a kreativitás, hogy teremtsünk. Az egy százalékban vonatkoztassunk el a múlttól, a korlátozó gondolatoktól és engedjük szabadjára a képzelőerőt. Ebben tökéletes utitárs a LEGO, a gyurma, a különféle képkártyák, a rajzolás, a szituációs feladatok és így tovább, mindig egyénre szabva a választást. 

Képzeld el, hogy azzal a nehézséggel állsz szemben a munkahelyeden, hogy folyamatosan kispéciznek és kihasználnak a kollégák, a főnököd. Minden pepecselős munkára Téged kérnek fel. De Te tudod, hogy amúgy is el vagy havazva, már nem bírod tovább, nem bírsz el több feladatot. Még sem mersz nemet mondani. Miért? Mert azt gondolod, hogy akkor azt fogják Rólad beszélni, hogy nem vagy segítőkész, nem vagy közreműködő. Hogyan tud segíteni a coaching és azon belül a LEGO ebben a helyzetben? Úgy, hogy kiválasztok néhány LEGO kockát és szabadon megalkothatod a szituációt, amikor szemben állsz a kollégával vagy a főnökkel. Majd megvizsgáljuk, hogy az egyes LEGO elemeket hova, miért raktad. Hiszen ezeknek is külön jelentősége van. Az egyes darabok valamilyen szimbólumként szerepet kapnak a gondolataidban. Egy ugató kutya a hamis kollégát jelképezheti, a nyitott ajtó a menekülés lehetőségét, vagy a megoldás megérkezését. Az elemek mozgatásával megérkezik a megoldás is. Azért nem mered visszautasítani a feladatokat, mert úgy érzed, hogy nem tudnád kellőképpen kifejezni magad és félsz attól, hogy így beégnél a kollégák előtt? Vagy azért, mert korábban már kerültél hasonló helyzetbe és rosszul jöttél ki belőle? Ezek mind félelmek, mind beidegződött hamis hiedelmek. Minden egyes alkalommal, amikor pepitában, ugyanabba a szituációba kerülsz, az élet felkínál számodra egy új lehetőséget, hogy másképp reagálj mint korábban. Esélyt kapsz, hogy a folyamatosan megismétlődő helyzetnek új jelentést adj. Hogy mit jelent számodra a megoldás? Egyenes és erőszakmentes kommunikáció, bizalom önmagadban-ezáltal merész kiállás, hatékonyabb időgazdálkodás? Rajtad áll, hogy el tudod e engedni a korlátokat és önfeledten, játékosan megoldást találni, vagy bennragadsz inkább a mókuskerékben.

Oszd meg ezt a posztot!

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

Olvass tovább!

Akkor most meg fogsz változtatni?

Nyílik a tárgyaló ajtaja: egy határozott léptű, csinos, nagyjából velem egyidős nő lép be rajta. Mosolyomat viszonozza. Most találkozunk először, de mindegyikünknek van már elképzelése

Szeretnél segítőt találni?

Használd a részletes keresőnket!